Partner serwisu
Tylko u nas
08 maja 2023

NAPOJE ROŚLINNE - silny trend w branży spożywczej

Kategoria: Aktualności

Owsiane, sojowe, migdałowe…
Najpopularniejsze napoje roślinne to: owsiane, sojowe, migdałowe i ryżowe. Na rynku dostępne są również napoje mieszane, np. kokosowo-ryżowe. Są to produkty utrwalane głównie metodą UHT, czyli wysoką temperaturą przez krótki czas (ang. Ultra-High Temperature processing) w przepływie produktu przez urządzenie grzewcze. Metoda ta pozwala na degradację drobnoustrojów bez większych zmian w wartościach odżywczych oraz sensorycznych produktu. Co najważniejsze, pozwala na możliwość nadania rocznego okresu przydatności do spożycia oraz przechowywania produktu w opakowaniach kartonowych w temperaturze pokojowej czy to na półkach sklepowych, czy w gospodarstwie domowym. Napoje roślinne mogą być również pasteryzowane, ale wówczas musi być zapewniony łańcuch chłodniczy i okres przydatności do spożycia jest o wiele krótszy.


Napoje roślinne tworzone są na bazie wody zmieszanej z ekstraktami danego surowca. Jego udział mieści się w granicach 8-17%, ale najczęściej wynosi 10-12%. Jest on zależny od rodzaju surowca roślinnego oraz dedykowanego wykorzystania napoju. Oprócz wody i surowca bazowego w składzie znajdziemy jeszcze olej słonecznikowy i sól, najczęściej morską. Na rynku dostępne są również napoje roślinne fortyfikowane. Fortyfikacja polega na wzbogacaniu żywności w jeden lub kilka składników odżywczych, niezależnie od tego, czy występują one w danym produkcie naturalnie, czy też nie. Napoje roślinne są wzbogacane w witaminę D i/lub E, witaminy B2 i B12 oraz składniki mineralne, głównie wapń. Napój roślinny fortyfikowany może dostarczać praktycznie tyle samo wapnia i białka co szklanka mleka krowiego. Wybierając napoje roślinne niefortyfikowane, niezależnie od użytego do ich produkcji surowca, należy zadbać o włączenie do diety źródła witamin z grupy B oraz D, gdyż napoje te składem będą wypadać gorzej na tle mleka krowiego. W niektórych przypadkach w składzie napojów roślinnych znajduje się dodany cukier, aromaty i stabilizatory (guma gellan, guma guar, guma ksantanowa lub mączka chleba świętojańskiego). Napoje roślinne o prostym składzie są niskokaloryczne (30-40 kcal/100 ml), co przemawia do konsumentów, szczególnie tych liczących kalorie. W systemie Nutri-score, czyli proponowanym dobrowolnym systemie znakowania żywności, przekazującym całościową ocenę wartości żywieniowej, napoje roślinne otrzymują ocenę A lub B.

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ