Izabela Tańska wystąpi z wykładem specjalnym w ramach Akademii BMP
Pierwszego dnia konferencji wystąpi Izabela Tańska - Doradca ds. Prawa Żywnościowego oraz prezes IGI Food Consulting.
Tytułem wystąpienia jest: „Jak w zgodzie z przepisami podkreślić lokalny i rzemieślniczy charakter produktu”. W wykładzie zostaną poruszone takie tematy jak:
- Jak sprawdzić czy produkt można nazwać „rzemieślniczym”?
- Czy duży zakład może produkować „rzemieślnicze” produkty?
- Jak pochodzenie składnika wpływa na określenie pochodzenia produktu?
- Co determinuje pochodzenie produktu - miejsce produkcji czy pochodzenie składników.
Izabela Tańska - od 2002 roku zawodowo związana z prawem żywnościowym. Doradza firmom z branży spożywczej i farmaceutycznej w zakresie bezpieczeństwa i wprowadzania do obrotu środków spożywczych. Posiada ekspercką wiedzę w obszarach znakowania, reklamy i prezentacji żywności. Ma doświadczenie w przygotowywaniu wniosków o uzyskanie zezwoleń na stosowanie oświadczeń zdrowotnych oraz procedur novel food.
Obecnie, poza bieżącą pracą dotyczącą wymagań prawa żywnościowego w Polsce i UE, rozwija obszar praktyki zawodowej – znakowanie środków spożywczych na rynek USA. Drogę zawodową rozpoczęła w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, jako osoba odpowiedzialna za stanowiska Polski w zakresie prawa żywnościowego reprezentowane w instytucjach UE. Była również przedstawicielem Polski w pracach GR nad rozp. 1924/2006 oraz w pracach SCPAFF. Od 2006 roku jest doradcą ds. prawa żywnościowego w IGIFC. Współpracuje z jednostkami kontroli żywności, instytutami naukowymi, stowarzyszeniami branżowymi.
Prelegent na krajowych i międzynarodowych konferencjach (Waszyngton DC, Utah, Kalifornia, Frankfurt, Bruksela, Bonn, Amsterdam). Prowadzi warsztaty dla firm branży spożywczej oraz inspekcji. Stypendystka Międzynarodowego Programu Nauk i Technologii Rolniczych Normana E. Borlaug’a (Washington DC, USA). Powołana na eksperta w dwóch grupach roboczych Rady UE podczas Polskiej Prezydencji. Przez półtora roku pracowała w Brukseli, w amerykańskiej kancelarii prawnej realizując projekty doradcze. Zespół prawa żywnościowego, w którym pracowała został wybrany w 2015 roku jako EU regulatory(Food) TOP-TIER FIRM przez LEGAL 500. Przez rok była również partnerem w singapurskiej firmie doradczej. Absolwentka Akademia Psychologii Przywództwa w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej
Komentarze