„Jak zmienia się postrzeganie bezpieczeństwa żywności i certyfikacji w branży spożywczej? – na podstawie doświadczeń w TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.”
Bezpieczeństwo żywności wraz z biegiem czasu nabiera coraz to szerszego wymiaru. Z roku na rok poszczególne normy są nowelizowane i zawarte w nich wymagania ewoluują lub powstają nowe obejmujące swoim zakresem kolejne ogniwa łańcucha żywnościowego oraz zwracające uwagę na dodatkowe aspekty - mówi Małgorzata Kręcka, która wygłosi referat.
Obecnie w głównej mierze funkcjonują standardy wymagane przez sieci handlowe. Należą do nich standardy z „rodziny” IFS i BRC obejmujące swoim zakresem przetwórstwo żywności, ale także usługi powiązane, takie jak magazynowanie, transport, czy produkcja opakowań i materiałów opakowaniowych.
Poza bezpieczeństwem żywności na podstawowym poziomie, mówią one o zapewnieniu jakości oraz zgodności z prawem i z umowami, mówią o food fraud i food defense, autentyczności produktu i kontroli jego pochodzenia, o kulturze bezpieczeństwa żywności i wielu innych szczegółowych zagadnieniach. Czy spełnienie wszystkich wymagań tych standardów zapewnia nam żywność na najwyższym poziomie? Czy o bezpieczeństwie żywności powiedziano już wszystko? Jakie jeszcze wyzwania mogą stanąć przed producentami żywności?
Małgorzata Kręcka wygłosi referat „Jak zmienia się postrzeganie bezpieczeństwa żywności i certyfikacji w branży spożywczej? – na podstawie doświadczeń w TÜV Rheinland Polska Sp. z o.o.” podczas konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy, która odbędzie się w dniach 5-6.11.2019 r. w Lublinie.
Komentarze