15 października 2019

Bezpieczeństwo i jakość produktów utrwalanych metodami opartymi na wysokim ciśnieniu

Kategoria: VI Konferencja Bezpieczny Produkt Spożywczy

Innowacyjne technologie utrwalania i obróbki żywności cieszą się coraz większą popularnością wśród przetwórców żywności na całym świecie. Szczególnie popularne są metody oparte na wysokim ciśnieniu, do których konsumenci mają największe zaufanie. Szerzej w tym temacie usłyszymy podczas pierwszego dnia Konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy.

Bezpieczeństwo i jakość produktów utrwalanych metodami opartymi na wysokim ciśnieniu

Szczególnie szybko rozwija się rynek żywności utrwalany wysokim ciśnieniem hydrostatycznym (HPP lub HHP). Produkty żywnościowe utrwalane tą metodą dostępne są już w Polsce. Natomiast technologia homogenizacji wysokociśnieniowej (HPH) w wielu krajach jest na etapie testów na skalę przemysłową. - podkreśla Bartosz Kruszewski, prelegent VI Konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy.

Jak pokazują liczne wdrożenia oraz badania naukowe, wysokie ciśnienie pozwala zachować bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów z zachowaniem wartości odżywczej oraz lepiej zachowaną zawartością związków biologicznie aktywnych. Dlatego stanowią dobrą alternatywę dla tradycyjnej pasteryzacji. Jednak bezpieczeństwo i jakość w poszczególnych przypadkach zależy od rodzaju i właściwości produktu spożywczego oraz zastosowanej metody utrwalania i jej parametrów.

Referat zostanie wygłoszony ok. godziny 12:15, podczas Konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy, która odbędzie się 5-6.11.2019r. w Hotelu In Beetwen w Lublinie. Gospodarzem tegorocznej konferencji jest SM Spomlek.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ