Bezpieczeństwo i jakość produktów utrwalanych metodami opartymi na wysokim ciśnieniu
Innowacyjne technologie utrwalania i obróbki żywności cieszą się coraz większą popularnością wśród przetwórców żywności na całym świecie. Szczególnie popularne są metody oparte na wysokim ciśnieniu, do których konsumenci mają największe zaufanie. Szerzej w tym temacie usłyszymy podczas pierwszego dnia Konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy.

Szczególnie szybko rozwija się rynek żywności utrwalany wysokim ciśnieniem hydrostatycznym (HPP lub HHP). Produkty żywnościowe utrwalane tą metodą dostępne są już w Polsce. Natomiast technologia homogenizacji wysokociśnieniowej (HPH) w wielu krajach jest na etapie testów na skalę przemysłową. - podkreśla Bartosz Kruszewski, prelegent VI Konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy.
Jak pokazują liczne wdrożenia oraz badania naukowe, wysokie ciśnienie pozwala zachować bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów z zachowaniem wartości odżywczej oraz lepiej zachowaną zawartością związków biologicznie aktywnych. Dlatego stanowią dobrą alternatywę dla tradycyjnej pasteryzacji. Jednak bezpieczeństwo i jakość w poszczególnych przypadkach zależy od rodzaju i właściwości produktu spożywczego oraz zastosowanej metody utrwalania i jej parametrów.
Referat zostanie wygłoszony ok. godziny 12:15, podczas Konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy, która odbędzie się 5-6.11.2019r. w Hotelu In Beetwen w Lublinie. Gospodarzem tegorocznej konferencji jest SM Spomlek.
Komentarze