18 października 2019

Jakość produktu – wartość dla SM Spomlek

Kategoria: VI Konferencja Bezpieczny Produkt Spożywczy

Producenci w przemyśle mleczarskim, aby konkurować na rynku zarówno krajowym jak i zagranicznym, muszą oferować żywność bezpieczną, o wysokiej jakości, która spełnia wymagania konsumentów.

Jakość produktu – wartość dla SM Spomlek

Dbałość o jakość to tradycja w Spółdzielczej Mleczarni Spomlek, która w tym roku obchodzi swoje 110 – lecie istnienia. We wszystkich czterech zakładach w Radzyniu Podlaskim, Parczewie, Chojnicach i Młynarach rygorystycznie przestrzegane są zasady dobrych praktyk produkcyjnych: GMP, GHP oraz system HACCP identyfikujący zagrożenia, są to obligatoryjne systemy bezpieczeństwa żywności wymagane prawem unijnym, ponadto Spółdzielnia wdrożyła dobrowolny międzynarodowy standard BRC - British Retail Consortium, będący dla sieci handlowych i klienta indywidualnego dowodem produkcji bezpiecznej żywności o wysokiej jakości, zapewniający ciągłość doskonalenia produkcji oraz efektywność w prowadzeniu systematycznej analizy i realizacji nadzoru w celu zapobiegania lub eliminacji zagrożeń istotnych dla bezpieczeństwa produktów. Jest on certyfikowany we wszystkich zakładach.

Przestrzeganie wytycznych systemów jakości gwarantuje nam odpowiedni dobór surowca do produkcji, zapewnienie właściwej jakości środowiska do produkcji a w konsekwencji zgodność wyrobu gotowego, co jest potwierdzone badaniami laboratoryjnymi na poszczególnych etapach procesu. - podkreśla Magdalena Narkiewicz, która wygłosi referat podczas konferencji.

Opracowany w SM Spomlek system bazuje na dokumentacji, która jest aktualizowana w miarę potrzeb i dostosowana do aktualnych wymagań konsumenta i rynku. Został wprowadzony także program żywienia krów paszami bez GMO, będący odpowiedzią na pojawiające się trendy rynkowe. Program ten zapewnia dostawcom wsparcie merytoryczne i szkolenia, ponadto wdrożony został wewnętrzny system kontroli, który monitoruje, czy w gospodarstwach nie dochodzi do zanieczyszczenia produktu pozostałościami pasz GMO, m.in. badane są próbki pasz przez doradców rolniczych i żywieniowych a także w akredytowanym laboratorium. Dzięki temu konsument może mieć pewność, że na jego stół trafia bezpieczny, najwyższej jakości wyrób, który jest na każdym etapie produkcji kontrolowany.

a

a

Referat zostanie wygłoszony podczas Konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy, która odbywa się w dniach 5-6.11.2019r. w Lubline, ok. godziny 14:30. Gospodarzem tegorocznej konferencji jest SM Spomlek.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ