Nowoczesne rozwiązania dla bezpiecznego produktu
O zwiększaniu bezpieczeństwa produktu, utrzymaniu standardów higienicznych linii produkcyjnej czy o zagrożeniach w procesie wytwarzania żywności mówiono w czasie jednego z paneli, zorganizowanego w ramach konferencji Bezpieczny Produkt Spożywczy.
Panel otworzył referat: „Warunki procesów mycia i dezynfekcji vs analiza trendów higieny pomieszczeń przed rozpoczęciem procesu – digitalizacja, analizy danych – aplikacja”. Zbigniew Florczuk z Climbex Sp. z o.o. mówił m.in. o czynnikach warunkujących prawidłowy dobór procesu mycia.
– To np. obecność elementów lub przestrzeni trudnodostępnych, które mogą stanowić miejsce gromadzenia się zanieczyszczeń – wymieniał.
Wskazał również na nieprawidłowości występujące tu w zakładach spożywczych. To nieprawidłowe typy połączeń i zaślepienia przewodów rurowych, nieprawidłowe spawy, brak wystarczającej przestrzeni pomiędzy maszyną a posadzką, brak wystarczającej przestrzeni pomiędzy maszyną a sufitem (np. taśmociągi) czy modułowa budowa przenośników taśmowych – utrudnienie czyszczenia – wydłużenie czasu mycia.
Zbigniew Florczuk wspomniał również, że firma oferuje wdrożenie i utrzymanie kompleksowego, udokumentowanego programu ochrony żywności.
Ograniczenie czynnika ludzkiego w procesach produkcyjnych
O zwiększeniu bezpieczeństwa produktu poprzez ograniczenie czynnika ludzkiego w procesach produkcyjnych mówił Karol Krowiak z Mitsubishi Electric Europe B.V. Na początku przedstawił profil działalności firmy oraz przybliżył koncepcję e-Factory.
Ciekawą częścią prezentacji było omówienie przykładów konkretnych wdrożeń w zakresie automatyzacji procesów pakowania. Prelegent przedstawił m.in. kompletną linię do pakowania parówek z procesu wędzenia ciągłego.
– Wyzwaniem przy tej inwestycji było wykonanie nierdzewne spożywcze, dla trzech stref, w tym strefy czystej, gdzie maszyny są pianowane oraz myte pod ciśnieniem – mówił K. Krowiak.
Utrzymanie standardów higienicznych linii produkcyjnej
Michał Skorek (Stäubli Łódź Spółka z o.o.) poruszył temat utrzymania standardów higienicznych linii produkcyjnej.
Stäubli, jako producent szerokiej gamy robotów przemysłowych 6-osiowych, jak i 4-osiowych, posiada wysoko wyspecjalizowane autorskie rozwiązania, zapewniające wysoką wydajność przy zachowaniu precyzji i powtarzalności. Roboty mogą zostać przystosowane do różnego rodzaju aplikacji oraz warunków środowiskowych, łącznie z środowiskiem o wysokiej wilgotności czy też wymagającym sterylności.
– Wśród zalet robotyzacji wymienić należy przede wszystkim uniezależnienie się od zakażeń związanych z czynnikiem ludzkim, co jest ważne zwłaszcza w dzisiejszych czasach – podkreślał Michał Skorek.
Zagrożenia występujące w procesie produkcji żywności
Panel zamknął referat „Zagrożenia występujące w procesie produkcji żywności – rozwiązania i przeciwdziałanie”. Prelegent, Paweł Świtek z firmy Salmon Hygiene Polska Sp. z o.o., podkreślał, że pracownicy firmy to przede wszystkim praktycy mający szeroką wiedzę z zakresu rozwiązań technicznych, systemów mycia, stosowania narzędzi ręcznych czy wdrażania systemów kodowania kolorami.
Podczas prezentacji podano m.in. przykłady najczęstszych nieprawidłowości w obszarach produkcji żywności. Prelegent wymienił m.in. brak kodowania kolorami narzędzi ręcznych, brak ich uporządkowania oraz brak wydzielonych narzędzi do stłuczki szklanej. Następnie pokazał zastosowane rozwiązanie.
Przykład kolejny dotyczył używania opasek zaciskowych do montażu oraz nitek/taśm teflonowych do uszczelniania połączeń węża. Rozwiązaniem jest tu stosowanie zaworów, zakończeń węży, szybkozłączy ULTRA HYGIENIC, które nie wymagają uszczelnienia nicią czy używanie zakończeń skręcanych, które są bezpieczne, higieniczne i trwałe oraz – przy właściwym serwisie – wielokrotnego użytku.
Nieprawidłowością, na którą wskazywał również Paweł Świtek, był brak kontroli nad preparatami chemicznymi w obszarach produkcji żywności. Przytoczył sytuację, gdy kanistry z preparatem chemicznym stały bezpośrednio na podłodze lub w koszach, niezabezpieczone przed osobami nieuprawnionymi do dostępu. Rozwiązaniem jest m.in. stosowanie wieszaków bezpiecznych ze stali nierdzewnej ULTRA HYGIENIC na kanistry. Wieszaki mają higieniczny zamek bezpieczny z kluczem uniwersalnym, którym można otwierać wszystkie wieszaki na terenie zakładu. Zamek i konstrukcja zabezpieczają przed kradzieżą, zniszczeniem czy sabotażem.
***
VII Konferencja Naukowo-Techniczna Bezpieczny Produkt Spożywczy odbywa się w dniach 19-20 listopada w formule online. Organizatorem wydarzenia jest firma BMP Sp. z o.o. – wydawca magazynu Kierunek Spożywczy oraz portalu kierunekspozywczy.pl.
Honorowym Gospodarzem konferencji jest SM Mlekpol, patronat honorowy sprawuje Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie.
Komentarze