Partner serwisu
06 czerwca 2016

Mniej niż 100 IBU i brak dzikich drożdży to nuda? Lepiej być nudnym niż obłudnym

Kategoria: Zdaniem Błażewicza

Dzisiejszy świat – dzięki internetowi – pozwala na obserwowanie wszystkich nowinek, trendów i ciekawostek bez wychodzenia z domu. Dzięki internetowi można też obserwować, jakie reakcje budzą te sam wydarzenia w różnych częściach świata. Dziś o takim właśnie przypadku.

Mniej niż 100 IBU i brak dzikich drożdży to nuda? Lepiej być nudnym niż obłudnym

 

Przez polski piwny internet przelała się ostatnio fala trwogi, że oto nadciąga armagedon, gdyż dwa wysoce cenione na rynku browary kraftowe z USA, podejmując trud uwarzenia piwa kooperacyjnego, decydowały się na… „keller pilsa”. Wraz z tą informacją świat miał się skończyć, a słońce zgasnąć. Chyba nic bardziej mylnego. Miałem okazję gościć ostatnio w Leuven na Leuven Innoviation Beer Festival i tam też smakowite, ciekawie nachmielone, pomysłowe lagery były w samym centrum zainteresowania. Okazało się, że dla części zainteresowanych są to piwa nieznane, a przede wszystkim nieznane, jeżeli chodzi o wysoką jakość. Podobnie jest też z pozostałymi – ludzie nie przestali lubić piw dolnej fermentacji, ale odwrócili się od nich, bo nie były smaczne.

 

W chwili obecnej może się okazać, że to dolna fermentacja może być najświeższym trendem w piwnej rewolucji. Co więcej – może to być nie tylko trend, ale stała tendencja rozwoju rynku. Tendencja trudna, bo zrobienie dobrego smakowitego lagera nie jest rzeczą łatwą…

 

Jednak polski internet nie mógł sobie z tą sprawą poradzić. Znawcy i ich wyznawcy twierdzili, że mniej niż 100 IBU, brak beczki czy dzikich drożdży, to… NUDA!!!

 

Cóż chyba wolę być nudny niż obłudny. Bardziej cieszę się bowiem z tego, że za Wielką Wodą będą warzyć ciekawe lagery i przyznam cieszy mnie to bardziej niż pomysły na piwo z bakteriami izolowanymi z waginy czeskiej modelki czy z udziałem wymiocin kaszalota.

 

Fot. T. Niewęgłowski

 

"Zdaniem Błażewicza" to cykl cotygodniowych felietonów na naszym portalu.
Wszystkie wpisy znajdziesz TUTAJ.

 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ