Które artykuły były przez Was najchętniej czytane w pierwszym półroczu 2019 roku?
Przedstawiamy 10 artykułów, które cieszyły się największym zainteresowaniem czytelników portalu kierunekSPOŻYWCZY.pl w pierwszym półroczu 2019 roku.

100% soki i musy owocowo-warzywne to idealna alternatywa dla świeżych owoców i warzyw. Szczególnie w okresie zimowym pozwalają one dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków i musów, które z powodzeniem mogą zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie. Jednak wokół tych produktów narosło wiele mitów, które sieją wątpliwość – w tym artykule postaramy się je rozwiać!
– Definicja „kraftu” przyszła do nas z Ameryki. Dlaczego nie mówimy browar rzemieślniczy, tylko kraftowy? Po polsku bardziej pasowałoby powiedzieć rzemieślniczy, ale „kraft” to zawężenie rzemieślnictwa – mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.
Większość piwnych mitów pojawia się w rozmowach briofilów, jako śmieszna, mocno odbiegająca od prawdy anegdotka, w którą nikt o zdrowych zmysłach nie wierzy. A co jeśli jednak ktoś uwierzy? Żyjemy w świecie tak zaawansowanych technologii, że trudno rozpoznać, co jest prawdą a co mitem, zupełnie niezwiązanym z realiami. Jest kilka piwnych mitów, wciąż powielanych przez osoby słabo zorientowane w procesach warzenia, pakowania czy dostarczania piwa na półkę sklepową. Jednym z mitów dotyczy kropek na spodzie puszek od piwa...
Obok czystości mikrobiologicznej zawartość zanieczyszczeń chemicznych stanowi kryterium bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych.
Materiałom i wyrobom przeznaczonym do kontaktu z żywnością musi towarzyszyć deklaracja zgodności. Jej celem jest przede wszystkim potwierdzenie, że dany produkt jest zgodny z odpowiednimi wymogami przepisów prawa. Wymóg ten obejmuje tworzywa sztuczne, tworzywa sztuczne z recyklingu, aktywne i inteligentne materiały i wyroby oraz wyroby ceramiczne.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu wprowadza na rynek Mleko acidofilne o zawartości tłuszczu 2,5%. Jest to napój mleczny fermentowany, który możemy zaliczyć do stosunkowo nowej na rynku kategorii napojów o określonych właściwościach prozdrowotnych.
Przykładem, który budzi wiele wątpliwości, są ostatnio produkty bez laktozy. Nie chodzi jednak o mleko bez laktozy, które rzeczywiście pozbawiane jest tego cukru, ale o sery, które – wg różnych źródeł – zawierają bardzo niewiele lub wcale nie zawierają laktozy, bo w procesie przetwarzania jest ona rozkładana na cukry proste.
Spożywając witaminy w owocach i warzywach musimy mieć świadomość, że dodatkowo kryją one coś w sobie. Mowa tu o zanieczyszczeniach mikrobiologicznych, środowiskowych i technologicznych, przed którymi możemy się jednak w pewnym stopniu uchronić.
Spożywając posiłki wydaje nam się, że mają one w sobie wystarczającą ilość substancji odżywczych. Niestety, nie zawsze tak jest. Dlatego, abyśmy „pochłonęli” odpowiednią ilość wartości odżywczych, żywność jest w nią wzbogacana. Jaką żywność można wzbogacić i jakie są tego zalety?
Magazynowanie to sztuka. Przekonał się o tym każdy, kto grał kiedyś w grę „Magazyn” na swojej komórce. Przepychanie ciężkich paczek, układanie tak, żeby nie było „dziur”, ale jednocześnie dało się poruszać, zachować dostęp do potrzebnych paczek. Dlatego zapytaliśmy specjalistów o to, jak należy organizować magazyn i jakie rozwiązania dziś są dostępne na rynku.
Komentarze