Jakie artykuły były przez Was najchętniej czytane w I kwartale?
Przedstawiamy 10 artykułów, które cieszyły się największym zainteresowaniem czytelników portalu kierunekSPOŻYWCZY.pl w I kwartale 2018 roku.

100% soki i musy owocowo-warzywne to idealna alternatywa dla świeżych owoców i warzyw. Szczególnie w okresie zimowym pozwalają one dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków i musów, które z powodzeniem mogą zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie. Jednak wokół tych produktów narosło wiele mitów, które sieją wątpliwość – w tym artykule postaramy się je rozwiać!
Obok czystości mikrobiologicznej zawartość zanieczyszczeń chemicznych stanowi kryterium bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych.
W dniu 22 listopada 2011 roku zostało opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Nowe przepisy mają zapewnić konsumentom możliwość podejmowania bardziej świadomych wyborów przy zakupie żywności.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu wprowadza na rynek Mleko acidofilne o zawartości tłuszczu 2,5%. Jest to napój mleczny fermentowany, który możemy zaliczyć do stosunkowo nowej na rynku kategorii napojów o określonych właściwościach prozdrowotnych.
Przykładem, który budzi wiele wątpliwości, są ostatnio produkty bez laktozy. Nie chodzi jednak o mleko bez laktozy, które rzeczywiście pozbawiane jest tego cukru, ale o sery, które – wg różnych źródeł – zawierają bardzo niewiele lub wcale nie zawierają laktozy, bo w procesie przetwarzania jest ona rozkładana na cukry proste.
Spożywając posiłki wydaje nam się, że mają one w sobie wystarczającą ilość substancji odżywczych. Niestety, nie zawsze tak jest. Dlatego, abyśmy „pochłonęli” odpowiednią ilość wartości odżywczych, żywność jest w nią wzbogacana. Jaką żywność można wzbogacić i jakie są tego zalety?
Makaron można przygotować na milion sposobów. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego życia, dla innych jest jedynie dodatkiem do przygotowywanych dań. Jak wygląda proces jego produkcji, zanim trafi na sklepowe półki a potem na nasz stół?
Znakowanie żywności wartością odżywczą nie może wprowadzać konsumentów w błąd. Zdarza się, że wskazywane wartości odbiegają od rzeczywistej zawartości poszczególnych składników. Zgodnie z obowiązującym stanem prawnym odpowiedzialność za prawidłowe oznakowanie produkowanych środków spożywczych ponosi wytwórca.
Wśród patogenów rozpowszechnionych w środowisku wodnym dominują bakterie pochodzenia kałowego. Grupa ta jest liczna i bardzo zróżnicowana, stąd i metod ich wykrywania jest wiele. Jedną z nich jest test Colilert – tak czuły i specyficzny, że wykrywa jedną komórkę bakterii grupy coli w obecności tła na poziomie 106.
Dodawanie wody do mleka surowego jest niedopuszczalne. Rozwodnione mleko traktowane jest jako surowiec o zafałszowanym składzie. Każdy z zakładów prowadzących skup mleka zobowiązany jest do kontroli przestrzegania tego zakazu. Szybką, prostą i bardzo tanią metodą wykrywania rozwodnienia mleka jest pomiar jego temperatury zamarzania.
Komentarze