Które artykuły były przez Was najchętniej czytane w 2019 roku?
Przedstawiamy 10 artykułów, które cieszyły się największym zainteresowaniem czytelników portalu kierunekSPOŻYWCZY.pl w 2019 roku.

– Definicja „kraftu” przyszła do nas z Ameryki. Dlaczego nie mówimy browar rzemieślniczy, tylko kraftowy? Po polsku bardziej pasowałoby powiedzieć rzemieślniczy, ale „kraft” to zawężenie rzemieślnictwa – mówi Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.
100% soki i musy owocowo-warzywne to idealna alternatywa dla świeżych owoców i warzyw. Szczególnie w okresie zimowym pozwalają one dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków i musów, które z powodzeniem mogą zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie. Jednak wokół tych produktów narosło wiele mitów, które sieją wątpliwość – w tym artykule postaramy się je rozwiać!
Większość piwnych mitów pojawia się w rozmowach briofilów, jako śmieszna, mocno odbiegająca od prawdy anegdotka, w którą nikt o zdrowych zmysłach nie wierzy. A co jeśli jednak ktoś uwierzy? Żyjemy w świecie tak zaawansowanych technologii, że trudno rozpoznać, co jest prawdą a co mitem, zupełnie niezwiązanym z realiami. Jest kilka piwnych mitów, wciąż powielanych przez osoby słabo zorientowane w procesach warzenia, pakowania czy dostarczania piwa na półkę sklepową. Jednym z mitów dotyczy kropek na spodzie puszek od piwa...
Marka Guinness, jak co roku zachęca smakoszy piwa i nie tylko do wspólnego celebrowania irlandzkiego święta narodowego. Guinness to jeden z symboli Irlandii i tak jak Dzień Św. Patryka kultywuje irlandzkie wartości i ducha przyjaźni. Najlepiej więc celebrować to święto z przyjaciółmi przy pincie charakterystycznego czarno-białego, delikatnego w smaku stauta.
Współczesne zafałszowania żywności mają zupełnie inny charakter niż kiedyś, choć podejmowane są ciągle z tych samych pobudek. Sposoby zafałszowań są coraz bardziej wyrafinowane i trudne do wykrycia, co spowodowało potrzebę opracowywania nowych metod analitycznych opartych na nowoczesnych rozwiązaniach technologicznych. W wykrywanie zafałszowań często angażuje się wielowymiarowe analizy statystyczne wsparte bazami danych.
Dziś musielibyśmy zjeść 15 marchewek, aby przyswoić taką ilość witamin i składników odżywczych, jaka znajdowała się w 3 marchewkach, które jedli nasi dziadkowie. Zawartość składników w owocach i warzywach zmalała na skutek niszczenia przyrody przez człowieka. Z pomocą przychodzą nam wyciskarki wolnoobrotowe, dzięki którym łatwiej przyswoimy cenne składniki.
Marka Okocim wprowadza na rynek nowe warianty radlerów 0,0%. W drugiej połowie marca dostępne będą dwie nowości - Radler Sycylijska Pomarańcza z limonką 0,0% oraz Radler Jabłko z czereśnią 0,0%. Bezalkoholowy wariant Radler Wiśnia z pigwą 0,0%, dotąd dostępny w wybranych sieciach handlowych, trafi teraz do ogólnopolskiej sprzedaży.
Materiałom i wyrobom przeznaczonym do kontaktu z żywnością musi towarzyszyć deklaracja zgodności. Jej celem jest przede wszystkim potwierdzenie, że dany produkt jest zgodny z odpowiednimi wymogami przepisów prawa. Wymóg ten obejmuje tworzywa sztuczne, tworzywa sztuczne z recyklingu, aktywne i inteligentne materiały i wyroby oraz wyroby ceramiczne.
Przykładem, który budzi wiele wątpliwości, są ostatnio produkty bez laktozy. Nie chodzi jednak o mleko bez laktozy, które rzeczywiście pozbawiane jest tego cukru, ale o sery, które – wg różnych źródeł – zawierają bardzo niewiele lub wcale nie zawierają laktozy, bo w procesie przetwarzania jest ona rozkładana na cukry proste.
Dodawanie wody do mleka surowego jest niedopuszczalne. Rozwodnione mleko traktowane jest jako surowiec o zafałszowanym składzie. Każdy z zakładów prowadzących skup mleka zobowiązany jest do kontroli przestrzegania tego zakazu. Szybką, prostą i bardzo tanią metodą wykrywania rozwodnienia mleka jest pomiar jego temperatury zamarzania.
Komentarze