Partner serwisu
10 sierpnia 2020

Z CZYM LICZY SIĘ COCA-COLA

Kategoria: Aktualności

Największym producentem napoju Coca-Cola w świecie jest….. Mc Donald’s. Tak jest doprawdy.

Z CZYM LICZY SIĘ COCA-COLA

Mc Donald’s – największy klient dla The Coca-Cola Co.


Restauracje McDonald’s znajdują się w 120 krajach i codziennie obsługują 68 mln klientów w 37 855 restauracjach. Zatrudniają ponad 210.000 ludzi.


Jak się okazuje, każda placówka przygotowuje napój… samodzielnie. Każdy krok wykonywany jest według ściśle opracowanej procedury. Wykorzystuje do tego filtrowaną wodę i specjalny syrop przywożony w metalowych pojemnikach, a nie jak w przypadku innych sieci – w plastikowych opakowaniach. Oba składniki zanim zostaną zmieszane w automacie, są schładzane do odpowiedniej temperatury (na granicy zamarznięcia), która również jest nie bez znaczenia i wpływa na ostateczny smak. Podobnie jak rurka przez którą pijemy Coca-Colę. Została zaprojektowana tak, by płyn mógł zadziałać na wszystkie nasze kubki smakowe. To jak – mała, średnia czy duża?


Chłód, który wypełnia całe usta. Temperatura drinka również ma istotne znaczenie i wpływa na doznania pijącego. Zarówno woda jak i syrop są schładzane – jeszcze zanim trafią do automatu, który utrzymuje stałą temperaturę – na granicy zamarznięcia. Jak podaje serwis Spoonuniversity.com, ten zabieg ma zapewniać zachowanie odpowiedniego poziomu dwutlenku węgla, aby drink był dłużej gazowany.


Nie bez znaczenia jest fakt, że w McDonald’s Coca-Cola zawsze jest świeża. Popyt na ten napój jest tak duży, że sieć zamawia syrop w stalowych cylindrach, a nie w plastikowych torbach, tak jak robią to konkurencyjne fast-foody. Tylko Mc Donald’s otrzymuje z Coca-Coli syrop w tych specjalnych pojemnikach. Słomka, przez którą piją miłośnicy hamburgerów, jest zaprojektowana w taki sposób, aby smak wypełnił całe usta i podrażnił wszystkie kubki smakowe.


Cola z McDonald’s ma najbardziej zbliżony smak do tej ze szklanej butelki, która uznawana jest za bezkonkurencyjną. Jak podaje serwis Mirror.co.uk w szkle działają polimery, czyli substancje chemiczne o dużej masie cząsteczkowej, które wchodzą w interakcję z płynem. Dla porównania – puszka odbiera smak drinka, ponieważ polimery go pochłaniają. Szkło w stosunku do napoju jest bierne i nie zmienia doznań.


Twórca tego imperium jest Ray Kroc. Polecam jego książkę „Prawdziwa historia Mc Donald’s”. Przy okazji polecam też książkę Bartow J. Elmore „Obuwatel Cole. Kapiatlizm według Coca-Coli”

 

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ